Pâine din făină de grâu făcută în casă

Ingrediente

-1 kg de făină tip 550 sau 650
-700 ml de apă calduță
-25 g de drojdie proaspătă
sau 7 g de drojdie uscată
-20 g de sare
-puțin ulei pentru uns blatul de lucru
(aprox. o ceșcuță)

Preparare

Pasul 1

Într-un castron mare se toarnă 600 ml de apă (restul de 100 ml vor intra mai tarziu).
Se sfărâmă drojdia proaspătă și se dizolvă în apă, amestecând cu lingura sau cu mâna.
Se adaugă o lingură de făină peste apa cu drojdie și se lasă 10 minute să se activeze.

 

 

 

Pasul 2

Se toarnă 3/4 din restul de făină, până când obținem un aluat lipicios peste care adăugăm sarea, apoi restul de 100 ml de apă și, în final, după ce am frământat bine, adăugăm și restul de făină.

 

Pasul 3

Aluatul se răstoarnă pe masa de lucru unsă cu ulei și se frământă încă aprox. 10 minute. NU puneți făină pe masă! Ea va schimba complet formula aluatului și nu ne dorim asta!

Pasul 4

Alegeți o tavă mare de cuptor (cu pereți mai înalți), pe care o ungeți cu puțin ulei. Răsturnați aluatul de pâine în ea si nivelați-l într-un dreptunghi plat. După ce l-ați întins bine, împăturiți aluatul, aducând capetele din stânga și din dreapta peste mijloc. Se repetă această manevră de câteva ori (5-6 ori): obținem un pătrat mic, întindem bine din nou, iar aducem capetele în centru, obținând un pătrat, iar întindem și tot așa.

 

 

Pasul 5

În final, băgați tava cu totul într-o pungă mare de plastic și lăsați aluatul la dospit 1 oră, la temperatura camerei.

Pasul 6

După o oră, aluatul de pâine a crescut. Vă ungeți palmele cu ulei și începeți din nou să-l întindeți și să-l împăturiți la loc, după care mai lăsați la dospit 30 de min.

 

 

Pasul 7

Puneți cuptorul la încins la 250 de grade C pentru 30 de min., fără ventilație. Pe șina cea mai de jos puneți o tavă/un ceaun cu 3-4 degete de apă caldă. Ea va trebui sa ajungă la fierbere și să genereze aburi în momentul în care băgăm pâinea la copt.

Pasul 8

După a doua dospire, răsturnați aluatul de pâine pe masa de lucru ușor unsă cu ulei si începeți sa-i dați forma, răsturnând capetele aduse în mijloc cu susul în jos și obținând o pâine rotundă și densă, pe care o crestați cu un cuțit (cam 1 cm adâncime).

 

Pasul 9

Deschideți cu grijă ușa cuptorului bine încins la 250 de grade C (și cu apa din tavă clocotind) și băgați rapid pâinea. Se lasă 20 de minute la aburi, după care deschideți rapid cuptorul, scoateți tava cu apă și reduceți temperatura la 200 de grade C Porniți ventilația cuptorului, iar de-acum painea se va coace in profunzime și se va rumeni pentru alte 30 de minute.

 

Poftă bună!

Rețeta video o găsiți aici:

1 thought on “Pâine din făină de grâu făcută în casă”

  1. Pingback: Dăruind vei dobândi (II) – El-Dor Plant Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *