Beneficiile vlăstarilor de broccoli – mit sau realitate?
Alături de spanac, Kale, sparanghel, ceapă sau varză roșie etc., broccoli și vlăstarii de broccoli se află în topul celor 10 legume cu cele mai puternice beneficii pentru organism.[1]
Fie că vorbim despre aportul de nutrienți, fie că ne gândim la componentele sale bioactive sau la conținutul caloric extrem de scăzut[2], broccoli este printre cele mai recunoscute legume care susțin un stil de viață sănătos.
Așa cum am dezvoltat deja în articolul dedicat prezentării generale a beneficiilor vlăstarilor (click aici pentru detalii), aceste microplante au o capacitate nutritivă mult sporită față de planta matură.[3] Spre exemplu, conform dr. Paul Talalay, renumitul director al Laboratorului de Științe Moleculare de la Școala de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, vlăstarii de broccoli au o putere anticancerigenă de 20-50 de ori mai mare decât planta matură.[4]
Totodată, studiile arată că vlăstarii de broccoli conțin de până la 50 de ori mai mult sulforafan decât planta adultă de broccoli[5], ceea ce poate ajuta într-o măsură considerabilă la prevenirea și combaterea cancerului.
Dar… ce sunt vlăstarii de broccoli?
Vlăstarii de broccoli sunt plantele tinere de broccoli, cultivate în prima fază a evoluției, cu o densitate nutritivă mult mai puternică decât planta matură. [6]
Analizând procesul de creștere al plantelor, studiile[7] au demonstrat faptul că în primele 5-7 zile de după germinare, vlăstarii au cea mai bogată concentrație și biodisponibilitate a vitaminelor, a mineralelor și a tuturor celorlalți nutrienți pe care plantele ni-i oferă.[8]
Vlăstarii El-Dor Plant[9] sunt singurele plăntuțe de acest fel certificate organic în România, ceea ce îi recomandă pentru tratarea celor mai aprige boli, fiind recunoscuți mai ales pentru prevenirea și combaterea cancerului.
Vlăstarii de broccoli El-Dor Plant costă doar 6,5 lei (recoltați) sau 10 lei (pe pământ) și se găsesc aici (click aici).
Beneficiile vlăstarilor de broccoli
- Ajută la reîntinerirea organismului[10]
-prin aportul bogat de antioxidanți, vlăstarii luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la regenerarea celulară a întregului organism;
- Îmbunătățesc digestia[11]
-ajută la înlăturarea bacteriilor și la optimizarea sistemului digestiv, reducând riscul de ulcer, eliminând constipația, balonarea și alte probleme ale tractului digestiv;
- Contribuie la scăderea riscului de boli cardiace[12]
-vlăstarii de broccoli ajută la scăderea nivelului trigliceridelor și la reducerea presiunii arteriale;
-datorită conținutului sporit de sulforafan, substanțele cancerigene sunt eliminate mult mai rapid;
- Stimulează memoria și o mai bună funcționare a creierului[15]
-antioxidanții au un rol important în reconstrucția celulelor și în întreaga funcționare a mecanismelor, la nivel neurologic;
- Încurajează procesul de slăbire
-datorită efectelor benefice pe care vlăstarii le au asupra sistemului digestiv, dar și datorită conținutului caloric scăzut, aceștia susțin un stil de viață sănătos și echilibrat, oferind senzația de sațietate;
- Susțin sistemul osos și musculatura[16]
-sulforafanul este un aliat puternic împotriva osteoporozei, iar conținutul ridicat ajută la stimularea creșterii musculaturii.
Mit… sau realitate?
Dincolo de toate beneficiile pentru care vlăstarii sunt renumiți, aportul de vitamine și de minerale este un subiect asupra căruia dorim să facem câteva lămuriri.
Este adevărat că, spre exemplu, conținutul de vitamina K pe care îl au vlăstarii de broccoli este de aprox. 100 de ori mai mare decât în cazul plantei mature, însă nu același lucru putem spune despre conținutul de vitamina A sau vitamina C, sodiu sau potasiu, care este de 2 sau chiar de 3 ori mai scăzut.
Totuși, vlăstarii rămân o sursă extrem de hrănitoare pentru organism, cu atât mai mult cu cât membrana acestora este mult mai subțire, ceea ce face și absorbția nutrienților mai ușoară, îmbunătățind digestia.
Pentru idei de rețete cu vlăstari de broccoli, vă puteți inspira din următoarele:
Cartof dulce și ciuperci la cuptor cu sos de usturoi, mărar și quinoa (rețetă vegană, de post)
Pate de mazăre și hummus de sfeclă cu mix de vlăstari (rețetă vegană, de post)
5 idei de sosuri vegane (de post)
Avocado cu quinoa, pătrunjel, rodie și merișor
Vinete umplute cu tofu, năut, vlăstari și flori comestibile
Paste vegetale din Zucchini, cu avocado și semințe de pin
Salată cu năut, legume și 3 tipuri de vlăstari