Zahăr, zahăr și… iar zahăr!
În ultimele decenii s-a remarcat o creștere considerabilă a consumului de zahăr, fapt datorat, în principal, superprocesării alimentelor care există astăzi pe piață. Poate v-ar surprinde să aflați că, dincolo de rafturile cu dulciuri, dacă citiți etichetele produselor pe care le cumpărați, veți observa că veți găsi zahăr procesat în majoritatea sucurilor, în mezeluri, sosuri, paste făinoase și chiar în apa tonică sau în pâine!
Organizația Mondială a Sănătății (OMG) recomandă consumul a cel mult 6 lingurițe de zahăr pe zi, pentru un stil de viață sănătos. Având în vedere acestea și adăugând cantitatea de zahăr introdusă în alimente la cea existentă natural în fructe și legume… cum putem echilibra doza zilnică recomandată?
Trebuie să fim conștienți și informați asupra produselor pe care le introducem în alimentația noastră. Luați în calcul următoarele exemple:
– o doză de Sprite sau de Coca-Cola (330 ml) conține până la 8 lingurițe de zahăr;
-un biscuite Oreo conține aprox. o linguriță de zahăr;
-un milkshake de la McDonalds – 12 lingurițe de zahăr;
-un cidru – 5 lingurițe de zahăr;
-un baton de ciocolată Mars – 7 lingurițe de zahăr;
…și lista poate continua.
Așadar, pentru a vă veni în ajutor, recomandăm excluderea totală a zahărului sau, cel puțin, înlocuirea acestuia cu zahăr neprocesat. Ca alternative, magazinul El-Dor Plantvă pune la dispoziție zahăr brun auriu din trestie de zahăr, zahăr din flori de cocos, miere bio, în diferite sortimente, sirop de agave sau chiar plantele de stevia.
Iată ce diversitate largă de care vă puteți folosi!
Ce face diferența între aceste tipuri de îndulcitori și zahărul procesat și iradiat?
Așa cum bine știți, orice intervenție asupra alimentelor le reduce o mare parte din nutrienți pe care o înlocuiește cu substanțe nocive pentru organismul nostru. Spre exemplu, pentru rafinarea zahărului care conduce la albirea acestuia, se folosesc substanțe precum dioxid de sulf, acid formic sau fosforic care nu fac altceva decât să dăuneze.
Zahărul din flori de cocos, în comparație cu zahărul brun, conține de două ori mai mult fier, de patru ori mai mult magneziu și de zece ori mai mult zinc, în timp ce zahărul alb rafinat nu aduce organismului decât zaharuri, calorii goale care se adaugă inutil.
Prin urmare, de fapt, problema nu este cea a consumului de zahăr per se, care nu poate fi evitat (prin consumul recomandat de fructe sau legume), ci a consumului exagerat, a adaosurilor și a excesului cu care ne-am obișnuit. Toate acestea accelerează procesul de îmbătrânire a ogransimului, atât fizic, cât și la nivel cognitiv, afectând memoria și capacitatea de concentrare.
De asemenea pe lângă efectele nocive arhicunoscute, precum favorizarea obezităţii, a diabetului şi a afecţiunilor cardiovasculare, consumul de zahăr creşte și riscul de a dezvolta cancerul în organism. Într-un studiu realizat de Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi, totodată, directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center (BIDCC), acesta a conchis că „o treime din cele mai întâlnite tipuri de cancer prezintă pe suprafaţa lor receptori de insulină.
Atunci când mâncăm sau bem zahăr, acesta provoacă o creştere bruscă a nivelului insulinei în corp, ceea ce poate servi astfel drept catalizator pentru cancer. Așa fiind, dacă se întâmplă să avem în corp o tumoră cu receptori de insulină, aceasta va fi stimulată să consume glucoza din sânge, astfel că tumora va creşte”.