Interviu – Cosmina Grigore: despre curajul de a privi cancerul în ochi, despre credință, echilibru și vindecare
„Toți suntem nemuritori, dar trebuie să murim întâi.”
Când susții că ești capabil să îți privești viața în ochi, îți asumi faptul că poți, deopotrivă, să-ți înfrunți moartea exact la fel: ochi în ochi.
Câți dintre noi mai fac asta? Câți dintre noi înțeleg să traducă în mod conștient sensul unei vieți și înțelepciunea unei morți? Dacă cea din urmă n-ar exista, viața nu ar mai fi viață; dacă suferința n-ar exista, bucuria nu ar mai fi bucurie; dacă întunericul n-ar exista, lumina n-ar mai fi lumină…
Și atunci ne întrebăm: ce facem noi cu viața noastră, cu bucuria noastră, cu lumina noastră… atunci când le avem?
Acestea sunt întrebările care ne-au determinat să vorbim cu oameni ce ne-au inspirat să avem credința unei astfel de conștientizări, credința unei revelații. Cosmina Grigore este unul dintre acești oameni care, pentru noi, înseamnă mai mult decât Femeia Anului 2016, mai mult decât „a cancer survivor”; Cosmina este o femeie puternică, o mamă luptătoare, o soție extraordinară, un prieten onest și devotat și un om sincer, care este capabil să-ți pună în brațe vorbele lui Eliade: „Toți suntem nemuritori, dar trebuie să murim întâi.”
Cosmina Grigore
Patient Coach & Tehnician Nutritionist
Așadar, vă invităm să urmăriți un interviu în care împărtășim experiența vlăstarilor și a ierbii de grâu, importanța echilibrului și a unei alimentații conștiente, dar și puterea credinței vindecătoare.
El-Dor Plant: Cum ai aflat despre importanța vlăstarilor pentru un organism sănătos?
Cosmina Grigore: Totul a început in 2013, când am fost diagnosticată cu cancer de sân. Inițial, nu știam absolut nimic despre alimentația cu adevărat sănătoasă. Consideram despre mine că mănânc sănătos. Ca, de altfel, foarte multă lume. Abia când am început să mă documentez, am înțeles unde greșeam în ce privește alimentele din farfurie. De vlăstari am aflat puțin mai tarziu, inițial am aflat de iarba de grâu și tot atunci, în 2013, am sunat prima dată la El-Dor-Plant.
El-Dor Plant: Ce te-a determinat să incluzi vlăstarii și sucul din iarbă de grâu în alimentația ta?
Cosmina Grigore: Dorința de a avea un sânge curat, oxigenat, dorința de a-i oferi corpului enzimele și nutrienții cheie de care înțelesesem că avea mare nevoie – toate acestea m-au determinat să citesc tot mai mult despre beneficiile sucului de iarbă de grâu și despre puterea vlăstarilor. Voiam să îmi ajut corpul cu tot ce puteam, iar sucul de iarbă de grâu devenise una dintre soluții.
[…] „recomand sucul de iarbă de grâu pacienților cu care lucrez, persoanelor care vor să facă prevenție, celor care participă în taberele Immunity Retreat pe care le organizez în fiecare an, celor care participă în programul 3 Balance și tot așa. Dar, mai ales, sucul de iarbă de grâu este parte din curele de detox pe care le fac acum anual.”
El-Dor Plant: Care au fost cele mai vizibile efecte pe care le-ai remarcat după consumarea vlăstarilor și a sucului din iarbă de grâu?
Cosmina Grigore: Dupa cum spuneam, am inceput cu iarba de grâu. Și primele reacții ale corpului nu au fost tocmai bune. Greață, crampe abdominale, dureri de cap, amețeli. Dar știam că este doar efectul firesc al procesului de detoxifiere, știam că iarba de grâu este atât de puternică și am avut răbdare.
Desigur, în câteva zile, efectele menționate mai sus au dispărut și s-a instalat ușor-ușor un nivel de claritate mentală și liniște în corp, pe care nu le mai experimentasem. Prima cură cu iarbă de grâu pe care am ținut-o din 2013 până în 2014 a fost de 6 luni. Timp în care am învățat să refac flora microbiană și să ajustez și mai bine alimentația pe care o aveam. Acneea disparuse aproape în totalitate, părul nu mai cădea. Desigur, au fost foarte multe schimbari pe care le-am făcut, dar am menținut iarba de grâu, deoarece am știut și am simțit faptul că aveam mare nevoie de această „esență de verde”.
De atunci, recomand sucul de iarbă de grâu pacienților cu care lucrez, persoanelor care vor să facă prevenție, celor care participă în taberele Immunity Retreat pe care le organizez în fiecare an, celor care participă în programul 3 Balance și tot așa. Dar, mai ales, sucul de iarbă de grâu este parte din curele de detox pe care le fac acum anual.
Despre vlăstari am citit ceva mai târziu și i-am inclus, cred, undeva prin 2015. Dar și aceștia sunt și astăzi parte din alimentația familiei noastre. Am descoperit că anumiți vlăstari ne plac mai mult decât alții. De exemplu, vlăstarii de floarea-soarelui, de mazăre, vlastării de praz și ridiche și, mai ales, vlastarii de broccoli pe care, personal, îi prefer pentru efectul antitumoral dovedit în atâtea studii. Alături de iarba de grâu, vlăstarii sunt o opțiune pentru a încărca întregul organism cu enzime, elemente atât de necesare pentru menținerea stării de sănătate.
El-Dor Plant: Care consideri că este sau ar trebui să fie, din punctul tău de vedere, definiția „ECHILIBRULUI” în viața unui om? Cât de puternic înclină balanța alimentația în această ecuație, susținând un stil de viață sănătos?
Cosmina Grigore: Este foarte dificil să dai o astfel de definiție. Si, mai ales, o definiție care sa fie universal valabilă. Personal, nu m-a lansa să dau o astfel de definție, dar aș puncta câteva aspecte pe care le-am înțeles în acești ani de când mi-am schimbat stilul de viață și de când lucrez cu pacienți cu cancer, dar și cu persoane care vor să își îmbunătățească starea de sănătate. Aș pune somnul și echilibrul emoțional pe primul plan. Dacă ești odihnit cu adevărat și dacă nu ești anxios, nervos, depresiv, epuizat iți este mult mai ușor să începi o schimbare cu adevărat sustenabilă.
Imediat după, aproape cu aceeași importanță aș pune alimentația. Nu aș merge pe recomandări stricte, mai ales că vorbim de un echilibru pe termen lung. Dar schimbarea trebuie să includă cât mai mult crud și cât mai mult verde. Concomitent cu schimbarea alimentară as încuraja omul să facă mult sport. Și de aici, depinde de stilul și nivelul de creativitate și determinare ale fiecarei persoane de a-și crea o viață abundentă, cu impact cât mai pozitiv la nivel personal și social.
Copilul va înțelege că „ceea ce mănânc devine corpul meu” și o va înțelege doar de la un adult care a înțeles aceasta la rându-i.
El-Dor Plant: Într-o lume în care „Mănâncă tot din farfurie!” a devenit regulă, cum ai încercat să îi îndrumi copilului tău pașii către o alimentație corectă? Există „greșit” sau „corect” chiar și în alimentația celor mici?
Cosmina Grigore: Of, aceasta este o intrebare și mai grea. Da, există greșit și în alimentația celor mici. Mai ales în alimentația celor mici. Este etapa în care putem să le influențăm conduita genetică pentru viața de adult. Deci da, alimentația copilului contează extraordinar de mult. Și, dacă ne uităm pe străzi, dacă ne uităm la ce se întâmplă pe plajă, la grădinițe și în sălile de sport, ne dăm seama că efortul de a-i educa pe părinți pentru a ajunge la copii trebuie să continue.
Obezitatea infantilă coroborată cu o incidență tot mai mare a cancerelor și a dezechilibrelor hormonale trebuie să ne ridice un mare semn de întrebare. Sigur că nu e vorba despre a mânca tot din farfurie, este vorba despre un efort constant de a-i explica și a-i demonstra copilului tău prin efortul personal, faptul că alimentele au un impact asupra fiecărui element din corp. Copilul va înțelege că „ceea ce mănânc devine corpul meu” și o va înțelege doar de la un adult care a înțeles aceasta la rându-i.
El-Dor Plant: Spune-ne 3 principii de la care nu te abați și care consideri că ar trebui să fie pilonii unui stil de viață sănătos.
Cosmina Grigore: Somn. Sport. Echilibru emoțional și nutrițional.
El-Dor Plant: În final… spune-ne unde îți găsești motivația. În fiecare dimineață, în fiecare fir de iarbă, în fiecare clipă, ce te inspiră să vrei să construiești mai mult în tine și în ceilalți?
Cosmina Grigore: Motivația mea vine de la modul în care Dumnezeu m-a construit, de la recunostința extraordinară pe care am învățat să o am pentru faptul că Dumnezeu mi-a dat viață. Mi-a dat acest corp și acest suflet și această minte. Nu aș mai putea să îmi bat joc, conștient, de mine, pentru că asta înseamnă să îmi bat joc de însuși actul de creație. Cu bune, cu rele, viața este cum este și datoria mea – să caut să fiu tot mai bună, mai blândă. Să dau mai departe ce am înțeles despre credință și viață. Cred că sunt un om simplu, dar care are ambiția de a crede că se poate și de a demonstra asta așa cum mă pricep mai bine.
El-Dor Plant: Îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes mai departe!
Cosmina Grigore: Si eu vă mulțumesc din suflet și vreau în mod deosebit să mulțumesc echipei El-Dor Plant pentru tot ce face. Pentru mine, doamnele de la El-Dor Plant sunt niște suflete minunate care știu să crească plăntuțe cu puteri miraculoase pe care știu sigur că le pot recomanda pacienților cu care lucrez. Am încredere în ce faceți și vreau să vă mulțumesc că sunteți parte din sănătatea mea.