Știți gustul biscuiților cu ciocolată de la McDonald s, Starbucks sau alte cafenele și fastfooduri…? Știu, e minunat, dar un astfel de „cookie” nu e chiar cea mai sănătoasă variantă de gustare sau desert, nu doar pentru conținutul caloric, ci pentru nivelul de zahăr extrem de ridicat.
Astăzi încerc să vă propun o variantă ceva mai sănătoasă, înlocuind zahărul rafinat cu zahăr din cocos, făina albă, cu făină din castane, iar uleiul… cu ulei de cocos! În plus, am eliminat din start ideea de aditivi, conservanți sau coloranți, așa cum v-am obișnuit.
Deși nu mi-aș dori să vă creez iluzia că un astfel de „cookie” este echivalentul caloric al unui măr…, totuși, este o variantă mult mai sănătoasă și, după cum veți observa, mult mai aromată!
Haideți să trecem la treabă!
Ingrediente (15-20 biscuiți)
-200 g de zahăr din cocos
(puteți folosi zahăr normal)
-1 praf de sare
-100 ml ulei de cocos
-60 ml lapte vegetal
-2 linguri de sos de portocale
sau coaja rasă de la o portocală
-200 g de făină (eu am folosit făină de castane)
*puteți folosi orice tip de făină:
albă, de ovăz, de secară, de prăjituri etc.
-1/2 linguriță de praf de copt
-250 g de ciocolată neagră
-Opțional, puteți adăuga esență de vanilie,
unt de arahide, nuci sau migdale mărunțite etc.
Preparare
Pasul 1
Mărunțim ciocolata cu ajutorul unui cuțit.
Pasul 2
Pentru început, amestecăm cu un tel: zahărul,
uleiul de cocos, sosul (sau coaja rasă) de portocală
și un praf de sare, apoi încorporăm laptele.
Pasul 3
Ulterior, adăugăm făina cernută,
mestecată cu praful de copt.
Dacă folosiți făină de cocos, vă recomand să
amestecați 50/50 cu alt tip de făină
(pentru a evita un aluat sfărâmicios).
De asemenea, e necesar să adugați
aprox. 10 ml. de lapte în plus.
Pasul 4
În final, adăugăm și ciocolata mărunțită și lăsăm
compoziția astfel formată la rece pentru 30 min.
Pasul 5
După ce aluatul a stat la rece, formăm biluțe
cu ajutorul unei cupe de înghețată sau al unei
linguri și le așezăm pe o tavă tapetată c hârtie de copt,
apoi le lăsăm la rece pentru încă 30 min.
(între timp, încălzim cuptorul la 180 de grade).
Pasul 6
După cele din urmă 30 min., lăsăm biluțele
cu ciocolată la cuptor pentru 12-15 min.
(cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade)
Poftă bună!
Rețeta video e aici: