Cu siguranță că Iisus, atunci când a înmulțit cele 5 pâini și 2 pești, nu a întrebat dacă pâinile erau din grâu integral, maia, făină de mei sau de soriz, cu drojdie sau fără, cu fermentare lungă sau rapidă etc.
Dar tot la fel de sigur e și că oamenii, pe vremea aceea, găseau în mâncarea cea de toate zilele cel mai prețios ingredient: simplitatea.
Cu cât evoluția socială a crescut, cu atât am început să ne schimbăm și obiceiurile și să înlocuim simplitatea care ne făcea atât de mult bine cu… tot ce e mai aglomerat și mai îmbelșugat. În minte, în suflet și în farfurie.
Luând în considerare acestea, cu toții știm că aglomerația din suflet și din minte nu lasă loc de luciditate și de liniște.
Nu credeți că la fel se întâmplă și cu hrana pe care o oferim trupului?
Pâinea fiind cel mai comun aliment pe masa românilor, în special, poate fi cel mai bun prieten sau cel mai aprig dușman, atunci când vine vorba de sănătatea corpului nostru.
Deși ar fi indicat ca aceasta să conțină cât mai puține ingrediente și să aibă un mod de pregătire artizanal, astăzi în brutării se vinde pâine din aluat congelat, cu agenți de tratare, conservanți, coloranți (mai ales pâinea neagră), amelioratori sau chiar zahăr.
Așadar… cum ne alegem o pâine sănătoasă?
Cel mai bun sfat al meu e să vă faceți pâinea acasă, doar din apă, făină (de preferat, integrală), sare și drojdie, după caz.
Rețeta video de pâine de casă o găsiți aici:
Dacă timpul nu vă este cel mai bun prieten, experimentați brutăriile artizanale din orașul vostru, nu pâinea din comerț!
Recomandarea mea de astăzi: Dorbobakery!
Cu o experiență de peste 25 de ani, Dorbobakery a experimentat noi metode de prelucrare a aluatului de pâine, dar și cele mai bune surse de făină, având astăzi ca rezultat doar pâine din aluat proaspăt, propriu și necongelat, din cereale integrale, cu maia sau malț.
Ce face diferența în cazul pâinilor care conțin maia?
Ei bine, conform studiilor, Dorbobakery ne explică faptul că „maiaua (sourdough în engleză, levain în franceză) este un agent de fermentare și dospire natural, ce ia naștere numai din făină și apă și se formează în urma contactului drojdiei sălbatice aflată natural în faină cu aerul, în condiții controlate de temperatură și umiditate. Practic, tot ce este nevoie pentru formarea de maia este apă, făină și puțină răbdare.”
Beneficii maia:
– este foarte bogată în enzime și acid lactic, obținut în urma fermentării. La fel ca și acidul lactic din iaurt sau chefir, cel din maia crește digetibilitatea pâinii și oferă aceleași beneficii organismului ca și consumul de probioticem crescând imunitatea. Iar enzimele rezultate sunt responsabile pentru gustul deosebit, ca de odinioară al pâinii.
-datorită faptului că procesul de formare a maielei este unul mai lung, glutenul aflat în făină este descompus în timpul fermentării îndelungate în aminoacizi. Astfel, o pâine cu maia este o pâine săracă în gluten fapt ce îi sporește, de asemenea, digestibilitatea și o face potrivită celor care au o sensibilitate la gluten.
-în urma fermentării îndelungate, mai rezultă, pe lângă acidul lactic și acid acetic. Acidul acetic împiedică dezvoltarea mucegaiului, astfel că pâinea cu maia se prezervă singură fără a mai avea nevoie de conservanți.
-tot datorită procesului de fermentare îndelungat, aluatul iși păstrează marea majoritate a nutrienților și anume: vitaminele B1-B6, B12, E, acid folic, seleniu, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc sau potasiu.
Pe lângă faptul că produsele Dorbob sunt de cea mai înaltă calitate, transparența față de client fiind unul dintre cele mai importante principii, un alt principiu puternic sedimentat în politica Dorbob este grija pentru mediu care se manifestă atât în folosirea recipientelor eco friendly în brutării, cât și prin colectarea selectivă a deșeurilor atât în unitățile de producție, cât și în magazine.
Pentru mai multe detalii despre produse și ingredientele acestora, puteți accesa site-ul Dorbob aici: http://www.dorbob.ro/.
În afară de aceste produse, Dorbob a început să dezvolte săptămânal o latură mai puțin cunoscută, dar mult mai specială, a brutăriei: dospirea aluaturilor din făină bio, măcinate pe piatră de moară, din grâne precum Einkorn, Spelta, Kamut sau Emmer.
sursa: Dorbobakery
Grâul spelt sau spelta este un „străbunic” al grâului clasic. Acesta este mai ușor digerabil decât grâul clasic, datorită nivelelor mai scăzute de gluten și mai ridicate de fibre solubile. Are de 2 ori mai multa vitamina K decât grâul, plus Fier, Potasiu și Zinc.
Grâul Einkorn este cel mai vechi grâu, provine din Munții Karaca Dag, din Estul Turciei unde încă mai crește sălbatic. Este un soi diploid, adică are două seturi complete de cromozomi. Este foarte aromat, bogat și dulceag. Deși are nivele scăzute de gluten, este o sursă foarte bună de proteine, fier, fibre, tiamină și alte vitamine B. Conține nivele foarte ridicate de luteină, care este un antioxidant puternic. Datorită faptului că a rămas nealterat de mii de ani, multe persoane cu sensibilitate la gluten declară că îl tolerează fără efecte adverse (în cazul în care este fermentat lung cu maia).
Kamut este numele comercial dat grâului Khorasan, un grâu antic, cu origine în zona Iran/Afghanistan. Are o culoare aurie, fiind plin de carotenoide si seleniu și avand o textură bogată și fină, iar aroma foarte complexă. Este o alternativă bună pentru persoanele cu diabet tip 2, deoarece unele studii au demonstrat faptul ca poate reduce nivelele de glucoză și insulină.
Emmer este un grâu antic italian („Farro” în italiană), care dăinuie de mai bine de 2000 de ani. Învelișul extern al acestui grâu ține bobul de grâu intact mult timp după recoltă, astfel că fiecare porție de pâine coaptă din acest grâu este bogată în nutrienți, conținând cantități mari de fibre, vitamina B3 și Zinc. Este, de asemenea, foarte bogat în Fier – 110 g de Emmer conțin 24% din doza zilnică recomandată.
sursa: daringgourmet.com
„O parte importantă a politicii firmei noastre este de avea grijă ca produsele noastre să îndeplinească cerințele nutriționale ale consumatorilor și să nu conțină ingrediente dăunătoare sănătății. Astfel, selectăm atent ingredientele pentru a avea o etichetă curată.
Produsele noastre nu conțin, grăsimi hidrogenate, conservanți, coloranți sau arome sintetice, glutamat de sodiu, MDM ( carne separată sintetic) sau GMO ( organism modificat genetic).
De asemenea, lucrăm pentru a reduce conținutului de sare și de colesterol și pentru a folosi cât mai mult făină integrală și de secară în rețetele noastre.
Toate sortimentele noastre de pâine sunt făcute din aluat proaspăt, necongelat. Nu conțin conservanți și nici emulgatori și tocmai de aceea nu avem pâini cu termen de valabilitate lung, astfel ele conțin doar făină albă de grâu, apă, drojdie, sare iodată, maia din făina de grâu, maia din făină de secară și enzime.”
Dorbobakery
Rețete în care am folosit pâinea cu maia Dorbobakery:
Supă cremă de linte cu pătrunjel
Guacamole cu vlăstari și flori comestibile
Vlăstarii și florile comestibile bio se găsesc la El-Dor Plant aici.
Hummus în 3 culori pe pâine din maia, grâu integral, secară și semințe de susan coapte
Toast cu avocado și omletă cu vlăstari și rodie
Salată de vinete cu rodii, vlăstari de broccoli și flori comestibile