Tort raw vegan cu mentă, ciocolată și matcha

Fiind prima dată când încerc un ingredient atât de puternic precum matcha într-o rețetă de tort, pentru mine a fost o provocare a gusturilor, dar și a contrastelor.

Acest superaliment este extrem de renumit în Orient, urmând vestita tradiție a ceremoniei ceaiurilor din Japonia. Ultimele decenii l-au făcut din ce în ce mai cunoscut și în Europa, fiind considerat un adevărat miracol al naturii.

Dar ce îl face, totuși, atât de special, față de alte ceaiuri?

Studiile au demonstrat faptul că matcha conține de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit[1]. Totodată, în ceea ce privește nivelul de cofeină conținut de matcha, o ceașcă de ceai matcha cu 4 lingurițe de pulbere conține aprox. 280 mg de cofeină, pe când un ceai verde obișnuit, doar 35 mg.

Acestea sunt doar câteva exemple care să te convingă de puterea acestei pulberi de un verde savuros! (după cum vei vedea în rețeta noastră de tort)

Beneficii:

-poate reduce riscul de boli cardiace[2]
-încurajează procesul de slăbire[3]
-este o sursă bogată în clorofilă, care detoxifiază puternic
-înlătură stresul, depresiile sau stările anxioase[4]
-ajută la prevenirea și lupta împotriva cancerului,
datorită conținutului mare de antioxidanți

Datorită tuturor acestor efecte, vă recomand să încercați să profitați de beneficiile pudrei de matcha în diferite tipuri de rețete, nu doar ceai: biscuiți, banana bread, terci de ovăz, suc verde, cookies etc.

Eu am ales să folosesc Matcha de la Niavis, pe care o găsiți aici, alături de încă două produse: cacao pudră și miez din boabe de cacao. Am ales aceste produse organice pentru gustul intens și savuros, dar și pentru proprietățile bine recunoscute pe care le au boabele de cacao pentru sănătatea creierului și nu numai.

Găsiți toate cele trei produse în magazinul Vegis.ro.

Așadar… să vedem ce a ieșit!

Ingrediente:

Blat:
-300 g de migdale
-200 g de curmale
-1 plic de piure de cocos
(sau 2 linguri de cremă de cocos)
-2 linguri de miez din boabe de cacao
-2 linguri de ulei de cocos
-1 praf de sare

Cremă:
-300 g de nuci caju
-2 linguri de fulgi de cocos
-2 linguri de cremă de cocos
-3 linguri de ulei de cocos
-1 plic de piure de cocos
-2 linguri de lămâie stoarsă
-3-4 linguri de sirop de agave
-1-2 căni de afine congelate
-1 lingură de pudră de matcha
-2 picături de ulei esențial de mentă
(sau 3-4 frunzulițe de mentă proaspătă)
-1 banană

Preparare

Pregătire anterioară:
! Înainte de toate, toate fructele oleaginoase se spală în jet de apă puternic și se lasă la hidratat cel puțin 4 ore sau peste noapte, în vase diferite.

! Smochinele și curmalele se hidratează pentru aprox. o oră

Înainte de a fi folosite în rețetă, se clătesc foarte bine.
! Apa în care au stat la hidratat nu se foloseşte.

Pasul 1

Se mărunțesc migdalele la blender,
în funcție de cât de fin dorim să fie blatul.
*deoarece acestea au fost deja hidratate,
nu mai este nevoie să adăugăm apă.

Pasul 2

Se procedează la fel cu smochinele și curmalele,
până când obținem o pastă fină.

Pasul 3

Ulterior, se amestecă toate celelalte ingrediente
și se obține o pastă lipicioasă și consistentă.

Pasul 4

Păstrăm 2-3 linguri din aluat, pentru a forma niște
bomboane raw vegane pentru decor, la final.

Pasul 5

Transferăm blatul într-o formă de tort cu inel detașabil
pe care am tapetat-o, în prealabil, cu hârtie de copt.

Pasul 6

Pentru cremă,  ne vom folosi de un blender puternic
în care adăugăm nucile caju hidratate, alături de
toate celelalte ingrediente, mai puțin pudra de
matcha, menta, banana și afinele.

*dacă nu aveți un blender suficient de puternic,
vă puteți folosi de puțin lapte vegetal, apoi
adăugați 1-2 lingurițe de agar-agar, ca întăritor.

Pasul 7

După ce crema este gata, transferăm 1/2 într-un bol.

Pasul 8

În restul de cremă rămas, adăugăm matcha, banana
și menta și amestecăm bine în continuare.

Pasul 9

După ce crema de mentă și matcha e gata, amestecăm
restul pus deoparte cu 1-2 căni de afine congelate,
apoi începem să turnăm, pe rând,
cele două creme peste blatul de tort.

Pasul 10

Pentru un efect mai deosebit, intercalăm cele două
culori, adăugându-le, treptat, una peste cealaltă.

Pasul 11

În final, ne folosim de vârful unui cuțit, pentru a forma
diferite modele și dăm tortul la rece pentru cel puțin 5-6 ore.

Puteți păstra varianta aceasta finală sau să alegeți
să glazurați tortul cu ciocolată vegană, după rețeta aceasta:
https://www.youtube.com/watch?v=AZrIwQ1w2AM

Pasul 12

Eu am ales să ornez tortul cu fistic, miez din boabe
de cacao, ciocolată de matcha, lime, alune de pădure etc.

Puteți să ornați, după bunul plac, cu orice alte ingrediente.
Doar lăsați-vă purtați de imaginație!

 

Poftă bună!


Rețeta video e aici:

 

 

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15364185

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176615

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *