Cozonăcei pufoși și aromați

Pentru că sărbătorile au trecut și, de regulă, suntem obișnuiți să exagerăm cu pregătirile culinare în aceste perioade, ne-am gândit să inventăm o rețetă simplă de minicozonăcei care să ne satisfacă poftele, fără să depășim limita.

Astfel, din rețeta pentru 1 cozonac, am obținut 24 de cozonăcei pufoși și aromați:

Ingrediente:

Aluat:

-500 g de făină
-260 ml lapte
-30 g de drojdie proaspătă
-50 g de unt la temperatura camerei
-coaja de la o portocală rasă
-2 liguri de zahăr de cocos
-1 ou + 1 albuș
-1 praf de sare

Pentru cremă, puteți folosi crema clasică de nucă
pentru cozonac, Nutella, brânz cu stafide și zahăr sau rahat.
Eu am pregătit o cremă cu ce aveam prin casă, fiindcă rămăsesem
fără nucă românească, așa că am înlocuit cu migdale și caju.

Cremă:
-200 g de migdale
-200 g de migdale
-2 albușuri
-4 linguri de nucă de cocos
-4 linguri de carob (pudră de roșcove)
-5 linguri de zahăr de cocos
-1 pliculeț de cremă de cocos (opțional)
-3 linguri de lapte praf de cocos (sau lapte normal)
-1 fiolă de esență de vanilie
-100 g de ciocolată neagră
-50 g unt


Preparare

Pasul 1
Amestecăm drojdia cu zahărul și cu 10 ml de lapte,
până când zahărul se topește complet, apoi
o lăsăm într-un loc călduț pentru 15-20 min.

Pasul 2
Într-un lighean mai mare, turnăm făina pe care începem
să o amestecăm cu drojdia, untul, ouăle și coaja de portocală,
apoi adugăm restul de lapte și un praf de sare și frământăm.

Pasul 3
După ce a frământat bine aluatul, îl mai frământăm 10 min.
pe blatul de masă uns cu puțin ulei, ca în rețeta de pâine de aici:
https://www.youtube.com/watch?v=wSIg0MdwSFk
Îl lăsăm la dospit într-un loc călduț pentru cel puțin 1 oră.

Pasul 4
După ce a stat la dospit, blatul nostru va arăta cam așa:
lipicios și foarte moale, dar exact așa trebuie să fie.

Pasul 5
Începem să pregătim crema: puteți opta pentru crema
clasică de cozonac cu nucă sau brânză și stafide sau
puteți adăuga Nutella, cuburi de ciocolată, rahat etc.
Pasul 6
Pentru că nu am avut nucă românească, eu am mărunțit
migdalele și nucile caju, apoi le-am amestecat cu 2 albușuri
bătute spumă și cu restul ingredientelor, după care am
adăugat, treptat, puțină apă fierbinte, până când am
obținut o compoziție densă și cremoasă.
Dacă doriți să fie mai dulce, puteți adăuga o banană
bine coaptă, pe care o striviți cu o furculiță.

Pasul 7
Pe blatul uns cu ulei întindem o bucată mică din aluat
(cam cât luăm într-un pumn) și o ungem cu cremă.
*Nu folosiți făină sau sucitor la întins blatul!
(este valabil pentru orice blat
de cozonac, pizza sau pâine!)

Pasul 8:
Rulăm aluatul ușor, fără să îl rupem, exact ca la cozonac.

Pasul 9:
Tăiem ruloul pe lung, apoi formăm doi melcișori.
Din toată compoziția de aluat vom obține 12 rulouri,
deci 24 de cozonăcei pufoși și aromați.

Pasul 10:
Transferăm melcișorii în formele de brioșe unse cu unt.

Pasul 11:
Ungem cozonăceii cu cele 3 gălbenușuri rămase
(1 de la aluat și 2 de la crema de ciocolată).
Pasul 12:
Lăsăm a cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute.

Pasul 13:
Vom obține 24 de cozonăcei super pufoși, bine copți și aromați.

Poftă bună!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *