Ingrediente:
Blat:
-300 g de nuci românești
-200 g de curmale
-2 linguri de carob (pudră de roșcove)
-2 linguri de unt de cacao
-un praf de sare
Cremă
-300 g de caju
-1/2 cană de lapte vegetal
-3 linguri de fulgi de cocos
-4 linguri de ulei de cocos
-1/2 lămâie stoarsă
-3 linguri de miere
-opțional: esență de vanilie
Jeleu:
-300 g de zmeură congelată
-120 ml de sirop de agave
-2 linguri de lămâie stoarsă
-5 linguri de Psyllium sau 2 lingurițe de agar-agar
Pentru decor, puteți folosi flori comestibile, fulgi de migdale, afine congelate, merișor etc.
Florile comestibile se pot găsi aici.
Preparare
Pregătire anterioară:
! Înainte de toate, toate fructele oleaginoase se spală în jet de apă puternic și se lasă la hidratat cel puțin 4 ore sau peste noapte, în vase diferite.
! Smochinele și curmalele se hidratează pentru aprox. o oră
Înainte de a fi folosite în reteţă se clătesc foarte bine.
! Apa în care au stat la hidratat nu se foloseşte.
Pasul 1
Mărunțim bine nucile și curmalele, le amestecăm
cu un praf de sare, apoi adăugăm carobul
(pudra de roșcove) și untul de cacao.
Pasul 2
Obținem o pastă elastică și lipicioasă,
pe care o vom modela într-o formă de tort
cu inel detașabil tapetată cu hârtie de copt
(pentru a nu se lipi de blat).
Pasul 3
Uniformizăm blatul cu mâinile și cu ajutorul unei spatule.
Pasul 4
Pentru un plus de efect, așezăm jumătăți de căpșune
(proaspete sau congelate) pe marginea blatului.
Pasul 5
Pentru cremă, punem la blender nucile caju
bine hidratate, adăugând, treptat,
și celelalte ingrediente.
*Dacă nu aveți un blender suficient de puternic,
mai adăugați 1/2 cană de lapte vegetal, apoi
ajutați-vă de 1 linguriță de agar-agar fiert
în 100 ml de apă, pentru a închega bine crema.
mai adăugați 1/2 cană de lapte vegetal, apoi
ajutați-vă de 1 linguriță de agar-agar fiert
în 100 ml de apă, pentru a închega bine crema.
Pasul 6
Când crema este gata, o turnăm peste blat și uniformizăm
cu o spatulă, apoi lăsăm tortul la rece cel puțin o oră.
Pasul 7
Pentru jeleul de zmeură, punem zmeura, lămâia stoarsă
și siropul de agave la blender, apoi adăugăm gelifiantul:
2 lingurițe de agar-agar fiert în 100 ml de apă
sau 5 linguri de Psyllium.
Dacă doriți să optați pentru varianta de glazură vegană,
urmăriți pașii din rețeta video de aici:
https://www.youtube.com/watch?v=AZrIwQ1w2AM
Pasul 8
Ornăm cu fulgi de cocos, căpșune, flori comestibile, migdale etc.
Rețeta video o puteți găsi aici: