Ingrediente:
Blat:
-300 g de migdale
-200 g de curmale
-100 g de smochine
-1 linguriță de Ciococino
-1 linguriță de Macuchino
-2 linguri de ulei de cocos
-un praf de sare
Cremă
-400 g de caju
-2-3 linguri de miere
-200-250 ml de lapte vegetal
-3-4 linguri de ulei de cocos
-3 linguri de nucă de cocos

Glazură
-180ml de apă (40ml pentru hidratarea gelatinei
și 140ml pentru amestecul de cacao)
-10g de gelatină granulată
-120ml de smântână vegetală
-60g de cacao pudră
-200g de zahăr din nectar de cocos
-120g de ciocolată neagră cu peste 75% cacao
Opțional, puteți adăuga un strat de cremă de ciocolată și alune de pădure între blat și crema de cocos:
-1/2 din rețeta de glazură se pune la blender cu:
50 g de alune de pădure
50 g de curmale
2 linguri de unt de cacao
esență de vanilie
Pentru decor, puteți folosi flori comestibile, fulgi de migdale, afine congelate, merișor etc.
Florile comestibile se pot găsi aici.
Preparare
Pregătire anterioară:
! Înainte de toate, toate fructele oleaginoase se spală în jet de apă puternic și se lasă la hidratat cel puțin 4 ore sau peste noapte, în vase diferite.
! Smochinele și curmalele se hidratează pentru aprox. o oră
Înainte de a fi folosite în reteţă se clătesc foarte bine.
! Apa în care au stat la hidratat nu se foloseşte.
Pasul 1
Se mărunțesc migdalele la blender,
în funcție de cât de fin dorim să fie blatul.
*deoarece acestea au fost deja hidratate,
nu mai este nevoie să adăugăm apă.
Pasul 2
Se procedează la fel cu smochinele și curmalele,
până când obținem o pastă fină.
Ulterior, se amestecă toate celelalte ingrediente
și se obține o pastă lipicioasă și consistentă.
Pentru a urmări o rețetă video cu pașii explicați, urmați exemplul acesta:
https://www.youtube.com/watch?v=djwUS3l0wlc
Pasul 3
Pregătim o formă de tort cu inel detașabil
pe care o tapetăm cu hârtie de copt.
Transferăm compoziția de blat în forma de tort și presăm bine blatul cu o spatulă sau cu ajutorul mâinilor, până când uniformizăm întreaga compoziție.
Pasul 4
Pentru a pregăti crema de cocos, amestecăm toate ingredientele într-un blender puternic.
*Dacă blenderul nu este suficient de puternic, mai adăugați puțin lapte de cocos, după care închegați cu 2 lingurițe de agar-agar (gelatină vegană) fierte în 100-150 ml de apă.
Pasul 5
După ce crema s-a blenduit perfect, o adăugăm peste blat, uniformizând cu o spatulă.
*Opțional, între blat și crema de cocos
puteți adăuga crema de alune (vezi lista de ingrediente).
Pasul 6
Când tortul este gata, lăsați-l la frigider/congelator pentru cel puțin 4-5 ore sau peste noapte, pentru a se închega și pentru a se întrepătrunde gusturile.
Pasul 7
În final, scoatem inelul tortului, îl transferăm într-o tavă mai mare (înlăturând hârtia de copt) pe care o tapetăm cu puțin cocos, pentru a nu se lipi blatul.
Îl glazurăm cu ciocolată vegană, după rețeta video de aici:
https://www.youtube.com/watch?v=AZrIwQ1w2AM
Pasul 8
Ornăm cu fulgi de migdale și mai lăsăm la rece
pentru încă cel puțin 30 min.
Poftă bună!