500g de urzici proaspete și fragede alese (doar vârfurile
½ morcov
½ rădăcină de păstârnac
½ țelină
2-3 cepe micuțe
2-3 linguri de ulei
o mână de orez
2 l de apă
lămâie stoarsă
sare
Preparare
Pasul 1
Spălăm urzicile în 4 ape, ajutându-ne de mănuși, apoi le punem la opărit în 2 l de apă fiartă, pentru 2-3 min.
Pasul 2
După ce urzicile s-au opărit, le lăsăm câteva minute
la strecurat și le clătim cu apă rece, pentru a opri
procesul de fierbere.
Apa în care au fiert nu se aruncă!
Pasul 3
Pregătim legumele – le curățăm și le spălăm bine.
Pasul 4
Tocăm legumele mărunt.
Pasul 5
Punem ceapa la călit în 2-3 linguri de ulei,
până devine străvezie. Ulterior, adăugăm și celelalte legume,
pentru 2-3 min.
Pasul 6
Adăugăm 2/3 din apa în care s-au opărit urzicile + orezul și lăsăm să fiarbă 15 min, potrivind cu sare și lămâie stoarsă, după gust.
Pasul 7
După cele 15 min., adăugăm urzicile scurse și mai fierbem totul pentru 5 min.
Pasul 7
Servim cu leuștean sau pătrunjel tocat proaspăt, cu vlăstari
de ridiche roșie sau chiar cu valeriană.