Ingrediente
-un pachet de foi de alge (nori)
-500g de orez de sushi
-4 linguri de oțet de orez
-3 linguri de zahăr
-2 lingurițe de sare
-castravete/morcov/ardei/avocado
-mix de vlăstari – îi puteți găsi aici
-pastă vegană de leurdă/pastă vegană de sfeclă/avocado (opțional)
-sosuri (după preferințe)
Preparare orez
-se spală bine orezul în 4 ape, până când se îndepărtează tot amidonul, iar apa va fi din ce în ce mai limpede, apoi se lasă la scurs pentru 30 de min.;
-se pune orezul la fiert cu o cantitate de apă care să acopere orezul cu un deget;
-după ce apa dă în clocot, orezul se lasă la fiert 10 min. la foc mediu, acoperit cu un capac;
-după 10 min., închidem ochiul și mai lăsăm orezul să se odihnească pentru 15 min. (NU ridicăm capacul deloc!), apoi se lasă la răcit;
-cât timp fierbe orezul, se formează compoziția de oțet de orez (4 linguri), zahăr (3 linguri) și sare (2 lingurițe), amestecând bine până când se topesc de tot ingredientele. – cantitățile sunt potrivite pentru 500g de orez; dacă doriți, puteți înjumătăți porția;
-după ce orezul este răcit de tot, încorporăm compoziția de oțet cu o spatulă din lemn.
Preparare sushi
-ne vom ajuta de un napron de bambus pe care îl învelim în folie alimentară (opțional);
-se pune foaia de nori cu partea lucioasă în jos, pe naproul înfoliat;
-cu mâinile umezite, întindem orezul uniform, lăsând o margine îngustă neacoperită;
-se adaugă castravete, morcov (tăiate foarte subțire cu un cuțit bine ascuțit sau cu aparatul de descojit cartofi), vlăstari și cremă de leurdă/sfeclă sau avocado;
-se rulează atent, strâns, presând bine și uniform, lăsând marginea neacoperită la final;
-se lasă câteva minute rulourile, apoi se taie cu un cuțit umed și bine ascuțit, pe care îl vom spăla după fiecare secționare.
Se va servi cu sos wasabi, sos de soia, de sfeclă, de avocado etc., după preferințe.
Rețeta video o puteți găsi aici: